Say goodbye to the typewriter
The typewriter was once the king. Click and click, the click of the keys would echo. Newspaper buildings would ring with this sound. The noisy witnesses of the frenetic work are now silent. They’re resting sadly on one side for a long time. New generations look at him like the dead.
Typewriter is a mechanical typewriter. It is a machine that prints that letter on the paper as you press the letter keys. Later, electric ones also came out. It was first used commercially towards the end of the 19th century. And they reigned in offices until the 1990s.
It was used in schools, courts, government offices. Numbers were written to him and recorded in the inventory books. It was protected with sensitivity by state officials.
Journalists loved the typewriter differently. The authors of the books also had a sincere love for this device. Writing fast was a trick for them. Each typewriter had a special box or cover. Of course it had to be protected.
Nowadays, tired typewriters have retreated. Perhaps the owners are also in endless seclusion. Now there are typewriters that are ashamed of being displayed in press museums; unhappy and tired …
Farewell to you typewriter….
Daktiloya Elveda
Bir zamanların kralıydı daktilo . Tık tık ,tuşların tıkırtısı yankılanırdı . Gazete binaları bu sesle çınlardı. Hummalı çalışmaların gürültülü şahitleri artık sustu. Çoktandır bir kenarda mahzun mahzun dinleniyorlar. Yeni nesiller ona ölüye bakar gibi bakıyorlar.
Daktilo mekanik bir yazı makinesidir. Harf tuşlarına bastıkça kağıda o harfi basan bir makinedir. Sonradan elektrikli olanları da çıktı. İlk defa 19.yüzyılın sonlarına doğru ticari olarak kullanılmaya başladı. Ve 1900’lü yıllara kadar ofislerde saltanat sürdüler.
Okullarda ,mahkemelerde, devlet dairelerinde kullanıldı. Kendisine numaralar yazıldı ve demirbaş defterlerine kaydedildi. Devlet memurlarınca hassasiyetle korundu .
Gazeteciler daha bir farklı severdi daktiloyu. Kitap yazarları da içten bir sevgi beslerdi bu cihaza. Hızlı yazmak bir marifetti onlar için. Her daktilonun özel kutusu veya kılıfı olurdu. Elbette ki korunması lazımdı.
Şimdilerde yorgun daktilolar inzivaya çekildi. Belki sahipleri de sonsuz inzivada. Artık basın müzelerinde teşhir edilmekten utanan daktilolar var; mutsuz ve yorgun…
Elveda sana daktilo.
typewriter : Daktilo
Say goodbye to the typewriter ,article is over.
These articles may also be interested in: